opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomil
    L&K
    S_OCP Member
    • 2008
    • 1179

leszekmw, sorry, ale
    Zamieszczone przez leszekmw
    z racji tego że producent ma furtkę z racji niewłaściwego montażu
    z takiej racji to może w każdym momencie zakwestionować fachowość montażu. Przecież nie jeżdżę na wymianę opon do autoryzowanej stacji obsługi michelin.
    It doesn't matter what we're losing
    It only matters what we're going to find!

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez tomil
      leszekmw, sorry, ale
      z racji tego że producent ma furtkę z racji niewłaściwego montażu
      z takiej racji to może w każdym momencie zakwestionować fachowość montażu. Przecież nie jeżdżę na wymianę opon do autoryzowanej stacji obsługi michelin.
      korzystałem z michelina i nikomu nie polecam :!: :!: :!:
      zniszczone 3 felgi :evil:

w ogóle gwarancja na opony wydaje mi się rzeczą dość iluzoryczną :?
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• aldam
        L&K
        • 2006
        • 1036

leszekmw, szkoda, jak oceniacie twardość dunlopa sp 01? Powiedzmy porównując do turanzy 300, która imo jest twarda.
        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• slavi
          Rider
          • 2004
          • 422

Zamieszczone przez aldam
          leszekmw, szkoda, jak oceniacie twardość dunlopa sp 01? Powiedzmy porównując do turanzy 300, która imo jest twarda.
          Sporo zależy od indexu prędkości, im wyższy tym twardsza

Sp01 będzie bardziej miękki od bridge (sp01 twardość porównał bym do conti premium contact)

Moje twarde typy na lato to Bri ER050A lub tańsza siostra Fire SZ90u (niewiele ustępuje er50a) :twisted: :twisted:

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez slavi
            Sp01 będzie bardziej miękki od bridge (sp01 twardość porównał bym do conti premium contact)
            IMO zgadza się
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• zdolny...
              Classic
              • 2007
              • 36

ja na Dunlop SP 01 jezdziłem jeden sezon swoją byłą OI i byłem bardzo zadowolony. Może nie była to opona miękka jak Conti, ale jeśli chodzi o wrażenia z jazdy, przyczepność, itd. itp jak i przy suchym i mokrym opona spisywała się bardzo dobrze. Gdyby nie zmiana auta, dalej bym na nich jezdził.

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

Zamieszczone przez szkoda
                w ogóle gwarancja na opony wydaje mi się rzeczą dość iluzoryczną :?
                uwierz mi że nie , przynajmniej jeżeli chodzi o grupę michelina. jak bedziesz miał problem to daj znać.

Zamieszczone przez tomil
                z takiej racji to może w każdym momencie zakwestionować fachowość montażu
                chodzi o to że kupiłeś w jednym miejscu a montujesz w innym , i już jest jakieś pole do manewru , ewentualnie możesz się sadzić z zakładem który Ci montował. oczywiście nie są to częste przypadki . generalnie opony nie psują się tak nagminnie .

brigestony to twarde opony . ale zależy co kto lubi . za to można sobie na nich dobrze pośmigać podobno , nie wiem , nie jeździłem..

a oto oficjalne pismo michelina , tylko nie wiem jak wkleić całe...

Warszawa, 07.01.2010r.
                Tomasz Młodawski
                Meneder Produktu: opony osobowe, dostawcze i terenowe
                Etapy starzenia sie opon oraz zalecenia dotyczace czasu przechowywania i
                eksploatacji opon Grupy Michelin do samochodów: osobowych i dostawczych
                Opony składaja sie z rónych rodzajów materiałów oraz mieszanek gumowych,
                które nadaja oponom istotne cechy dla ich własciwego funkcjonowania. Własciwosci
                uytkowe opon zmieniaja sie w czasie ich eksploatacji. Zmiany osiagów opon zalea od
                wielu czynników takich jak klimat, warunki przechowywania, sposób uytkowania. Warunki
                uytkowania opon sa tak bardzo zrónicowane, e niemoliwe jest precyzyjne okreslenie
                czasu uytkowania konkretnej opony.
                Opony Michelin sa przechowywane w magazynach fabrycznych do trzech lat od
                daty produkcji według scisle okreslonych metod i warunków przechowywania. Michelin
                gwarantuje, e opony dostarczane dystrybutorom sa pełnowartosciowe, aby zapewnic
                pełen potencjał osiagów po wprowadzeniu ich do eksploatacji. Michelin dostarcza take
                swoim dystrybutorom szczegółowe instrukcje dotyczace warunków i metod
                przechowywania opon.
                Zmiany fizyko-chemiczne w elementach opony wystepuja głównie podczas
                eksploatacji opon i sa powodowane wewnetrznym nagrzewaniem sie opon oraz
                napreeniami zwiazanymi z cisnieniem, obciaeniem, odkształcaniem i uderzeniami, które
                nie wystepuja w warunkach magazynowania opon.
                Badania przeprowadzone przez Michelin i inne organizacje testujace ogumienie np.
                ADAC wykazały brak zmian w wytrzymałosci opon nowych i magazynowanych przez trzy
                lata oraz nie stwierdziły istotnych zmian w osiagach na sniegu i mokrej nawierzchni.
                Porównanie szybkosci postepowania zmian starzeniowych opon bedacych w
                magazynowaniu i w eksploatacji zostało opisane w czasopismie branowym „Tire Science
                and Technology”. Biorac pod uwage procesy starzeniowe wystepujace pod wpływem
                temperatury okreslono, e dla opon uytkowanych standardowo przez rok przy przebiegu
                19000km powstałe procesy starzeniowe odpowiadaja takim samym procesom
                starzeniowym powstałym podczas ich magazynowania dopiero po 17 latach! Inaczej
                obrazujac, opona bedaca 3 tygodnie w eksploatacji posiada zmiany starzeniowe
                odpowiadajace jej magazynowaniu przez 1 rok!
                Ze wzgledu na róne warunki uytkowania opon: obciaenie, predkosc, zmiany
                cisnienia, stan dróg, uderzenia i inne uszkodzenia Michelin zaleca coroczna kontrole stanu
                opon przez specjaliste z dziedziny ogumienia oraz zaleca wycofanie opon z eksploatacji
                po przekroczeniu 10 lat od daty produkcji bez wzgledu na wysokosc bienika.

no ...
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• vicious
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 232

z jakiej niby firmy były te opony i gdzie kupowane
                  Fulda. Kupowane i montowane w FeuVert w KRK dwa lata temu. Właśnie z "promocji" opony wyprodukowane dwa lata wcześniej. W gwarancji było to mniej więcej opisane tak:
                  "... ze względu na brak możliwości kontroli prawidłowego przechowywania przez sprzdawcę okres gwarancji opony podlega skróceniu, jeżeli była przechowywana dłużej niż dwa lata od daty produkcji..."
                  Skończyło się na skorzystaniu z rękojmi a nie gwarancji producenta. Kolega zawalił bo nie sprawdził DOT-u w momencie zakupu.

leszekmw to dlaczego przechowują je tylko do trzech lat??? Sami przeczą temu co piszą! Jak przyjdzie co do czego to zawsze nie będzie ich wina...
                  Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
                  TomTom VIA125 na pokładzie

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

vicious, nie mam wielkiego doświadczenia z grupa GY jeżeli chodzi o reklamacje , dlatego wolę się zajmowac grupa michelina ale niema problemu , jak przyjadę z nart mogę się tym zająć , przedstawiciel GY jest moim dobrym kolegą .

to mi się nie wkleiło:

Natomiast opona eksploatowana przez
                    tydzien z cisnieniem zanionym o 35% powoduje starzenie odpowiadajace jej
                    magazynowaniu przez cały rok! Uytkownik powinien zatem zostac poinformowany, e
                    osiagi opony zalea głównie od warunków uytkowania i obsługiwania opon w
                    eksploatacji.
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• vicious
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 232

opona eksploatowana przez
                      tydzien z cisnieniem zanionym o 35% powoduje starzenie odpowiadajace jej
                      magazynowaniu przez cały rok! Uytkownik powinien zatem zostac poinformowany, e
                      osiagi opony zalea głównie od warunków uytkowania i obsługiwania opon w
                      eksploatacji.
                      To powinno byc w warunkach gwarancji napisane. Chyba... Ale słyszałem też i nie wiem czy to prawda, ale producenci opon właśnie po dwóch, trzech latach magazynowania po prostu je wycofują z obrotu. Jakiś powód tego byc musi :roll:
                      Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
                      TomTom VIA125 na pokładzie

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

Zamieszczone przez vicious
                        ale producenci opon właśnie po dwóch, trzech latach magazynowania po prostu je wycofują z obrotu
                        przede wszystkim do takich sytuacji dochodzi bardzo rzadko , opon nie produkuje się jak cegły, wszystko poparte jest badaniami rynku , współpracą z producentami samochodów itd . , ale o tym nie mam już prawie pojęcia :roll:
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• zpluta
                          L&K
                          • 2008
                          • 1194

Zamieszczone przez szachu
                          Zamieszczone przez smafolk
                          Wasze przeczucie co do tej nowości jest pozytywne?
                          http://www.salon-opon.com/Kleber_DYN...P3_o17269.html
                          Powiem tak, w Fabii miałem HP2 i byłem bardzo zadowolony z tej oponki.
                          Też mnie korci aby te HP3 kupić i wypróbować. Mam nadzieję, że nie będą gorsze od HP2.
                          :

Komentarz

• aldam
                            L&K
                            • 2006
                            • 1036

Jakieś doświadczenia z Dunlopami SP 01A :?:
                            Miałem wziąć starsze sp 01, ale podobno już wycofane.

EDIT
                            wyszły nowe oponki Sava INTENSA UHP.
                            O letnich tej firmy nic nie słyszałem, natomiast zimowe są super.
                            Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• syjoo
                              Classic
                              • 2010
                              • 10

Witam
                              Ja szukam opon letnich 225/45 r17 do superba raczej zależny mi na cichej oponie

wulkanizatorzy polecają tą (byłem u dwóch)

Opony samochodowe: opony letnie i zimowe. Najlepszy polski sklep internetowy z oponami! 10 lat na rynku. 1 000 000 klientów. Dostawa gratis. SPRAWDŹ CENY!

co tam byście polecili może ktoś jeździł na tym modelu i ma jakieś wrażenia

Komentarz

• aldam
                                L&K
                                • 2006
                                • 1036

syjoo, koledzy z forum też polecają
                                leszekmw ma je w dobrej cenie.
                                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• syjoo
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 10

ok

to jaka jest dobra cena GY F1 w rozmiarze 225/45 r17

u leszekmw

i jak by była możliwość transportu do wawy może jak więcej osób to przynajmniej transport tańszy
                                  jak dobra cena to się pisze bo coś czuje za ze 2tyg to już będą droższe bo śniegu to na pewno nie będzie

Komentarz

• Nexus6
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4847
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez syjoo
                                    Witam
                                    Ja szukam opon letnich 225/45 r17 do superba raczej zależny mi na cichej oponie

wulkanizatorzy polecają tą (byłem u dwóch)

Opony samochodowe: opony letnie i zimowe. Najlepszy polski sklep internetowy z oponami! 10 lat na rynku. 1 000 000 klientów. Dostawa gratis. SPRAWDŹ CENY!

co tam byście polecili może ktoś jeździł na tym modelu i ma jakieś wrażenia
                                    mam bezposrednie porównanie GY F1 Asymmetric z Conti SportContact3 - GY nie jest od niej cichsza,
                                    testowałem (na innym aucie) Pirelli P Zero Rosso i te były IMO cichsze.
                                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

syjoo, poczytaj parę postów wyżej :roll:
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• syjoo
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 10

Pisze na forum bo naprawdę naczytałem się opinii na różnych stronach z oponami i im więcej czytam tym mniej wiem jakie kupić opony. Proszę tylko o jakieś propozycje i doradzenie opon w takim rozmiarze 225/45 r17 a posty wyżej przeczytane

Komentarz

• aldam
                                          L&K
                                          • 2006
                                          • 1036

syjoo, ja po przeanalizowaniu wielu opini kupię dunlopy sp01a. Tyle, że ja szukałem coś tańszego.
                                          Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Sev
                                            L&K
                                            • 2007
                                            • 1295

syjoo, Potenza RE050A jeżeli zależy Ci na przyczepności.
                                            Do swojego co prawda w rozmiarze 205/55R16 na lato takie właśnie wybrałem.
                                            Ale ja jestem dziwny :szeroki_usmiech
                                            6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                            Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez syjoo
                                              Pisze na forum bo naprawdę naczytałem się opinii na różnych stronach z oponami i im więcej czytam tym mniej wiem jakie kupić opony. Proszę tylko o jakieś propozycje i doradzenie opon w takim rozmiarze 225/45 r17 a posty wyżej przeczytane
                                              a ile chcesz wydać?
                                              jak kupisz cokolwiek z wyższej półki to będzie na pewno dobrze IMO

dlatego właśnie lepiej bazować na jakimś doświadczeniu, bo opnie to wiadomo, są jak dziury w dupie :lol:

[ Dodano: Sro 24 Lut, 10 16:27 ]
                                              Zamieszczone przez syjoo
                                              a posty wyżej przeczytane
                                              no to o co cho, pytasz o asymetryczne efjedynki, a te właśnie chwalimy powyżej, jeszcze raz pochwalić?
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• tomil
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 1179

Zamieszczone przez szkoda
                                                jeszcze raz pochwalić?
                                                Nie, owocka sprzedać :diabelski_usmiech
                                                It doesn't matter what we're losing
                                                It only matters what we're going to find!

Komentarz

• zpluta
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1194

Byłem właśnie w zakładzie oponiarskim, którego jestem stałym klientem, żeby popytać o opony, ceny i troszkę popertraktować. Mniejsza o szczegóły, dylemat końcowy jest taki: mogę mieć w tej samej cenie Klebery Dynaxer HP3 i GoodYeary Duragrip. Mowa o rozmiarze typowym czyli 195/65/R15.

Zaczynam się skłaniać ku tym drugim ...
                                                  :

Komentarz

• AdamB
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 8038
                                                    • Octavia IV (NX3)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

zpluta, każda opona będzie lepsza po zmianie z Matadorów. :szeroki_usmiech

Klebery Dynaxer HP2 miałem, i one były miękkie i super się sprawdzały na naszych dziurawych drogach. Klebery Dynaxer HP3 to nowość, więc opinii jeszcze nie ma o nich.
                                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

Pracuję...